A Cívis Értéktár magazin: a Debrecen Televízió helyi értékekkel és nevezetességekkel foglalkozó műsora.

A 2023.05.26-i műsor témái:

► Debrecen egyik nevezetessége, az eleinte áruszállításra használt, ma már kizárólag turisztikai céllal üzemeltetett Zsuzsi Erdei Vasút. Az Új Városháza galériájában nyílt kiállításon a történetét ismerhetik meg az érdeklődők, egyedülálló relikviákon keresztül. A tárlat a Debreceni Értéktár alapításának tizedik évfordulójához kapcsolódik.

►Évente két alkalommal ítélik majd oda Debrecenben az év cívisháza díjat. Erről a városi közgyűlés határozott. Az elismeréssel a városépítészeti örökség megóvása a cél. A tervek szerint a díjazott díszoklevelet, az épület pedig emléktáblát kap majd.

►Helyi érték elnevezéssel új helytörténeti honlapot indított a Déri Múzeum. Ezen egyebek mellett város- és hadtörténeti, néprajzi cikkek olvashatók, de lehet találni írásokat például a cívisváros ismert személyiségeiről is.

►A Debrecen érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként adományozható Pro Urbe kitüntető díjat vehette át a város napján Püski Lajos, aki több mint három évtizede a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség vezető lelkésze.

Déri Frigyes-díj adományozható a gazdasági életben elért kiemelkedő eredményért, Debrecen város nemzetközi elismertségéhez történő hozzájárulás elismeréseként. A vármegyeszékhely közgyűlése ezzel a díjjal tüntette ki Szűcs Gyulát, a SZINORG Universal Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

„Cifrán-szűrösen” - ezzel a címmel rendeztek konferenciát Hajdúsámsonban, 2020-ban, ahol az elfeledett szakmák iránt érdeklődők különféle néprajzi előadásokat hallgathattak meg.

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.