Videótár

Debrecen a Tiszántúl legnagyobb városa, a régió szellemi, gazdasági és kulturális központja. Természeti és épített örökségét, hagyományait évszázadok óta óvja és ápolja a város közössége. A Debrecen Öröksége című dokumentumfilm négy meghatározó pilléren keresztül mutatja be a város kincseit és egyben a bizottság szakmai tevékenységét.  A Debrecen legelőjeként emlegetett Hortobágy a Világörökség része. Hazánk első nemzeti parkja biológiai sokféleségével, régi magyar háziállataival, páratlan madárvilágával és ma is élő pásztorhagyományaival a régió egyik legkedveltebb turisztikai célpontja.

Már a pásztorviseleteken is felbukkannak a térségre jellemző minták és motívumok. A film másik alappillére a debreceni népviselet. A ruházatok közül a cifraszűr és a gyöngyös bogláros párta is bekerült a helyi értéktárba.

A város első és eddig egyetlen hungarikuma a debreceni páros kolbász, melynek receptúrája egyes források szerint már a 17. században létezett.

Debrecen világbajnokokat, Európa bajnokokat és olimpikonokat is adott a magyarságnak. A film negyedik vezérfonala a debreceni sportörökséget mutatja be Kanizsa Tivadar egykori olimpikon életén és eredményein keresztül.

A film az alábbi linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=6YibXLTj5gs&feature=youtu.be

 

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.