A Cívis Értéktár magazin: a Debrecen Televízió helyi értékekkel és nevezetességekkel foglalkozó műsora.

A 2023.09.29-i műsor témái:

► Megújult Debrecen egyik szimbolikus épülete. Az 1865-ben épült Csokonai Színházat három év alatt újították fel, és végig műemlékvédelmi felügyelet alatt végezték a munkákat. A gyönyörű teátrumot ünnepi gálaműsor keretében adták át, a művészetszeretők pedig októbertől vehetik birtokba.

►Száz évvel ezelőtt tették le a Déri Múzeum alapkövét. Az épületet eleve múzeumnak tervezték, ami abban az időben rendkívülinek számított. Az intézmény Debrecen egyik legfontosabb közgyűjteménye, ahol olyan világhírű kiállításokat is meg lehet tekinteni, mint Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája.

► Az Év Cívis Háza. A díjat hagyományteremtő szándékkal először ítélte oda egy szakmai zsűri. Az első helyért járó oklevelet és emléktáblát a Szepességi utca 51. szám alatti cívis porta tulajdonosai vehették át.

►A Zsuzsi vonatról, a debreceni sörfőzésről és a város katolikus múltjáról is szó volt a második alkalommal megrendezett Örökségünk Debrecen elnevezésű konferencián. A programnak a Déri Múzeum adott otthont.

► Az Európa számos országában megrendezett Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából ingyenes sétákon, épületbejárásokon és előadásokon lehetett részt venni. A többi között az Iparkamara egykori központja, a Cívis Ház Zrt. jelenlegi székháza is megnyílt a látogatók előtt.

A legendás huszártiszt, Simonyi József életéről nyílt kiállítás a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. Simonyi óbester a 19. században néhány évig a debreceni helyőrség parancsnoka volt.

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.