A Cívis Értéktár magazin: a Debrecen Televízió helyi értékekkel és nevezetességekkel foglalkozó műsora.

A 2024.02.23-i műsor témái:

► Eddig két teljes páncélzatú avar harcos sírját találták meg a régészek, mindkettőt Hajdú-Bihar vármegyében. A második harcos a Rúfusz nevet kapta és jelenleg is tart nyughelyének feltárása.

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. A Rákosi korszakban több ezer ember szenvedett a 12 hortobágyi zárt tábor valamelyikében. A kényszermunkatáborok közül 10.-ként jött létre a tedeji, amelynek történetét most is kutatják a szakemberek. A legfrissebb eredményekről tartottak konferenciát a Hajdúnánáshoz tartozó Tedejen.

►Életének 89. évében elhunyt Orosz István akadémikus, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének professor emeritusa. Debrecen önkormányzata 1995-ben Csokonai-díjjal, 2008-ban pedig a város díszpolgára címmel tüntette ki.

►Megszépült a csaknem 130 éves, 203-as pályaszámú villamosmozdony. A jármű 2020-ban műemlékvédelem alá került, a kultikus mozdony felújítása ezt követően kezdődött. Fénykorában a szerelvény 20 km/óra sebesség mellett, 34 tonna terhelést tudott vontatni.

Váradi Zoltán, a természettár vezetője lett az Év embere a dehir.hu hírportál választásán. A természetvédelmi mérnök és természetpedagógus az év debreceni személyiségéről szóló kategóriában is a legjobbnak bizonyult.

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.