A Cívis Értéktár magazin: a Debrecen Televízió helyi értékekkel és nevezetességekkel foglalkozó műsora.

A 2024.03.29-i műsor témái:

► Idén is keresik az Év Cívis Házát. Az elismeréssel azokat az ingatlantulajdonosokat díjazzák, akik Debrecen építészeti örökségének védelme érdekében anyagi és fenntarthatósági erőfeszítéseket tettek.

„Mert a huszár az Úristen első katonája…” - ezzel a címmel nyílt kiállítás az Új Városháza Galériájában. A megnyitóra a határon túlról is érkeztek hagyományőrző huszárbandériumok.

►Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején Debrecen fontos események helyszíne volt. A cívisváros lelkesen reagált a forradalom hírére, Kossuth Lajost Debrecen polgárává választották. Itt mondták ki hazánk függetlenségét, a Habsburg-Lotharingiai ház trónfosztását, illetve Debrecennél zajlott az utolsó nagy ütközet is.

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Bódor Edit. A város kultúrája érdekében végzett munkájáért járó díjat az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulója alkalmából vehette át.

► Egész éves kulturális és oktatási programsorozat indult a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint a Debreceni Egyetem együttműködésében. A „Holokauszt80 – Debrecen” címet viselő emlékév első állomásaként nemzetközi pedagóguskonferenciát tartottak a Holokauszt oktatásának lehetőségeiről.

► A Verestemplom neogótikus épülete mindenki számára ismerős lehet, de azt már kevesebben tudják, milyen értékeket láthat, aki belép. Egyfajta bibliai képeskönyvként 46 szekkó díszíti az épület falait.

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.