Nyul Imre, helytörténész munkássága

Nyul Imre évek óta kutatja a debreceni kertségek múltját. Ezzel hozzájárul, hogy ne merüljenek feledésbe az egykori kertségek, illetve azokon a területeken élők is megismerhetik, hogy milyen kertek, épületek voltak, és kik éltek egykor a jelenlegi lakóhelyükön. Igyekszik felkutatni és felvenni a kapcsolatot olyanokkal, akik az egykori kertségekben éltek és visszaemlékezéseikkel színesíteni tudják a könyvet.  A levéltári, könyvtári, múzeumi kutatások mellett igyekszik felderíteni azokat az egykori kertségbe lakókat is, akik az őseiktől fennmaradt fényképeket, iratokat megőrizték és ezeket igyekszik dokumentálni. A kertségek történetét sok-sok fotóval, térképpel illusztrálva könyvformájában kiadja.

Eddig 3 kertségről jelent meg könyve: Újkert, Sestakert és Sétakert. A Vénkertről szóló könyve nyomdai előkészítés alatt áll.

A kertségeken kívül könyvet írt Jost Ferenc munkásságáról is.

Jelenleg kutatja a Csigekert, Köntöskert, Hatvan utcai kert, Széchenyikert, Postakert, Vargakert és a Nyulas történetét.

 

Nyul Imre 1952-ben született Debrecenben. Iskoláskorától érdekelte Debrecen története.

Tanulmányait Debrecenben végezte. Katonaság után a Tanért 1. sz Mechanikai Gyáregységében dolgozott, elektromos taneszközök fejlesztésével, gyártás előkészítésével és gyártásával foglalkozott. A gyár megszűnése után a Beregszászi Pál Szakközépiskolában informatika tanárként dolgozott nyugdíjazásáig.

Az egykori kertségek lassan feledésbe merülnek. Eltűntek/eltűnnek az utolsó szőlőskertek is. Ma már nem csak a fiatalok, hanem a középkorúak sem ismerik a kertségeket, hogy nézhettek ki ezek a szőlőskertek. A családoknál megbújó emlékek fényképek is a fiókok mélyén maradnak, idővel a leszármazottak sem tudják mit ábrázolnak azok, és eddig is ilyen okok miatt már több fénykép a szemétben kötött ki. Ezeknek az emlékeknek, dokumentumoknak megmentése érdekében tevékenykedik, kutat Nyul Imre.

 

Határozati szám: 135/2020 (09.28.)

Kategória: kulturális örökség

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.