Bosák Nándor, római katolikus megyéspüspök

1963-ban szentelték pappá, majd 1993-ban II. János Pál pápa az általa alapított Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első püspökévé nevezte ki.

Nagy gondot fordít a két közigazgatási megyét magában foglaló egyházmegye hitéletének fejlesztésére, s különösen az ifjúság keresztény nevelését tartja szívügyének. Ennek érdekében vállalta az egyházmegyében újjászervezett három középiskola fenntartását, s az ifjúságért érzett felelőssége nyilvánult meg az egyetemi lelkészség megalapításában is.

Eddigi püspöki szolgálata alatt Debrecen két lakótelepén épült új templom (a Tócóskertben a Szent Család, az Újkertben a Megtestesülés), és a régiek is megújultak. Sokféle módon igyekszik elősegíteni a keresztény felekezetek közötti együttműködést, az ökumenikus szemlélet megerősödését. Egyházmegyei szolgálata mellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia munkájából szintén jelentős részt vállal. Különféle felnőttképzési formákban lehetőséget biztosít a vallási műveltség szintjének emelésére, a tudatos keresztény közéletiség fejlesztésére. Több alapítványt, civil szervezetet támogat, s évek óta hasznos munkát végez a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumában is. Műveltsége, nyitottsága, teológiai felkészültsége, ökumenikus gondolkodása és emberi tulajdonságai miatt köztiszteletnek örvend. 2009 óta Debrecen város díszpolgára.

(Forrás: https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/dijazottak/debrecen-diszpolgara)

A Debrecen Televízió „Törd meg az éhezőknek a kenyeredet” címmel készített portréfilmet Bosák Nándor, római katolikus megyéspüspökről.

A film itt megtekinthető:
 Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.