Dr. Abádi Nagy Zoltán, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár, az MTA doktora

Nemzetközileg elismert tudós, a hazai amerikanisztika legjelentősebb személyisége.

A KLTE Angol Tanszékének, majd Észak-amerikai Tanszékének vezetője, Angol-Amerikai Intézetének alapító igazgatója, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 1993-95 között az egyetem rektora, 2001-től 2005-ig a Debreceni Egyetem rektor-helyettese, az egyetem utazó követe.

2006-tól a DE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának vezetője. A Magyar-Amerikai Fulbright Bizottságnak több ízben (jelenleg is) tagja, korábban két ízben elnöke. Tudományos munkásságával meghatározó módon járult hozzá a brit és az amerikai irodalomtörténet kutatásához. Termékeny munkásságából kiemelendők Swiftről írt, alapműnek számító monográfiája és a hatvanas évek amerikai regényéről, valamint az amerikai minimalista prózáról írt könyvei. Magyar fiatalok generációit ismertette meg az USA civilizációjával. Számos amerikai és európai egyetemen oktatott vendégprofesszorként. Rendkívül aktív tudományszervezői tevékenységet folytat. Kulcsszerepet játszott a debreceni Amerikai Kuckó létrehozásában.

2011-től Debrecen város díszpolgára.

(Forrás: https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/dijazottak/debrecen-diszpolgara)

A Debrecen Televízió „A mondat becsülete” címmel készített portréfilmet Dr. Abádi Nagy Zoltán,irodalomtörténészről, műfordítóról, egyetemi tanárról, az MTA doktoráról.

A film itt megtekinthető:
 Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.