Vásáry Tamás, zongoraművész

Debreceni patrícius családban született. Zenei pályafutása 6 éves korában kezdődött, első önálló zongoraestjét, mint "csodagyerek", 9 évesen adta az Aranybikában. 1948-ban Liszt-versenyen első díjat nyert, ezt követően számos nemzetközi világversenyen ért el kiemelkedő helyezést. 1956-ban családjával Svájcba költözött, debreceniségét, magyarságát azonban egész nemzetközi pályafutása alatt mindvégig büszkén vállalta.

Zongoravirtuóz karrierje a 60-as években kezdődött. Évente közel száz koncertet adott a világ minden táján. Rendszeresen fellép a legjelentősebb zenei centrumokban: New York, London, Párizs, Bécs, Berlin, Milánó stb. Részt vesz a legrangosabb nemzetközi zenei fesztiválokon, rendszeresen hívják a legnevesebb külföldi zenekarok. Mint karmester, több mint száz zenekart vezényelt, köztük a New Yorki, a Londoni, a Berlini Filharmonikus Zenekart, a Washingtoni Szimfonikus Zenekart, a Luxemburg Rádió Zenekart stb.

1992 óta a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának a főigazgatója. 1994-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki. 1996-tól Debrecen város díszpolgára.

(Forrás: https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/dijazottak/debrecen-diszpolgara)

A Debrecen Televízió „Zongora és karmesteri pálca” címmel készített portréfilmet Vásáry Tamás, zongoraművészről.

A film itt megtekinthető:
 Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.