Békessy Béla olimpiai ezüstérmes vívó pályafutása

Békessy Béla olimpiai ezüstérmes vívó pályafutása

Békessy Béla olimpiai ezüstérmes vívó, honvédtiszt. A Magyar AC (Magyar Atlétikai Club; MAC) vívója volt. Kezdetben tőrvívásban versenyzett, de miután első nyilvános szereplésekor, 1902-ben a Szegedi Vívó Egylet nemzetközi versenyén kardvívásban negyedik lett, kard- és tőrvívásban is szerepelt.

Az 1900-as évek elejének kimagasló tudású vívója volt, a magyar vívás nemzetközi tekintélye egyik megalapozójának tekintik. 1902-től hat egymást követő alkalommal megnyerte a magyar kardvívó bajnokságot. 1904-ben esélyesként indulhatott volna a nyári olimpiai játékokon, I. Ferenc József azonban a közös hadsereg tagjai számára megtiltotta a magyar színekben való versenyzést, így Békessy Béla és a szintén esélyes kardvívó honvédtiszt, Mészáros Ervin nem utazhatott el St. Louisba.

Legnagyobb sikerét harminchét évesen érte el; az első olimpia, amelyen indulhatott, a stockholmi, 1912. évi nyári olimpiai nyári játékok volt. A csapatversenyeken nem szerepelt, de mindhárom fegyvernem egyéni versenyén indult és kardvívásban a négyszeres olimpiai bajnok Fuchs Jenő mögött a második helyet szerezte meg. A huszárságnál szolgált, legmagasabb rendfokozata százados volt. Az első világháborúban vesztette életét.

Sporteredményei az 1912-es olimpián:

2. helyezett kard egyéni;

7. helyezett tőr egyéni.

Nyolcszoros magyar bajnok: kard (1902-1907) és tőr (1905, 1906).

Határozati szám: 68/2015 (05.20.)

Kategória: sportKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.