Debreceni páros és farvillás bicska

Debrecenben, 1674-ben alakult meg a Késcsináló Céh, ekkor tizenhárom, vagy húsz mester dolgozott keretein belül. 1873-ban már harminchárom késkészítő tevékenykedett Debrecenben, s külön utcában is működtek. Ez idő tájt alakulhatott ki a két, jellemzően debreceni bicskatípus: a farvillás kés és a páros-kés. A debreceni késesek tehát ellátták a cívisvárost és környezetét késekkel, bicskákkal, a két híres modell is elterjedt lehetett a Debrecen vonzáskörzetébe tartozó területeken, sőt, azokon túl is.

Mindkét típus lényege, hogy egybeépíti a korábban két különálló evőeszközként létező kést és villát, pontosabban a bicskát és a villát. Ez az ötlet valószínűleg nem debreceni késművesek fejében fogant meg, hiszen tudunk olyan úti készletekről, melyek ezeknek a típusoknak az előzményei lehettek. Bár korábbi történelmi korokban is lelhetünk fel előzményeket összeépíthető kés-villa kombinációra, utazók által használt étkészletekre, a jelen tárgytípusok ezeknek egy fejlettebb, időben és térben jól meghatározható, stílusukat tekintve egyértelműen a 19-20. századi Debrecen környéki nép- és iparművészet jegyeit viselik magukon.

A bicskahasználat bizonyos társadalmi rétegekben még ma is, régen viszont általánosan elterjedt volt, a férfiak mindig maguknál hordták, használták. Olyan használati eszközökről beszélünk tehát, melyek megbecsült és mindennapi társai voltak a régi kor emberének, ezek közül pedig a debreceni farvillás és páros bicska kiemelkedik technikai és esztétikai fejlettségével.

 

A farvillás bicska

A kettő közül a farvillás bicska típusa tűnik régebbinek. Ezt igazolja a farvillás kések nyelének csizma alakú formája.

E „csizma” „sarka” kihúzható, és a „sarkat” alkotó szarudarabból kétágú villa ágazik ki, melynek ágai a nyél belsejéből csúsznak ki – innen a „farvillás” elnevezés. A debreceni farvillás kések nem rozsdamentes acélból készült pengéje általában széles és hosszú volt, méretei valóban a nyitott, fix pengéjű késekhez közelítenek, a Déri Múzeumban 24 centiméteres hosszúságú darab is található.

 

Az oldalvillás bicska, azaz a páros-kés

A páros-kés nyele kétfelé vehető, egyik felében behajtható penge, a másikban behajtható villa található. A villa szárát jellegzetes, íves, félkör alakú bereszelések díszítik. A páros-kés a villa kinyitása után – ezáltal ezt az ún. bajonett-zárat oldva – szedhető szét.

 

Határozati szám: 46/2014 (03.06.)

Kategória: kulturális örökségKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.