Debreceni páros kolbász

A debreceni páros kolbász címszónál a lexikonok, idegenforgalmi vagy gasztronómiai ismertetések többnyire a következő szöveget tartalmazzák:

Ez a füstölt-főtt, jellegzetesen helyi eredetű csemege fogalom szerte a világon. Alig akad olyan földrész, amelynek sokadalmain ne szerepelne az étlapokon a debreceni páros kolbász. De a debreceni párost számon tartják a csúcsgasztronómia olasz vagy francia fellegvárai is. Lexikonok, szótárak címszava, receptjét, keverési arányát gondosan őrzik és tanítják, története, létrejöttének pontosabb ideje és megalkotójának neve mégis a múlt homályba vész.”

Nem véletlen, sem a világhírnév, de az sem hogy a debreceni páros kolbász alkotója nem ismert és az sem, hogy mikor is fundálhatta ki a világhírre jutott receptúrát. A debreceni páros kolbász megalkotója ugyanis több évszázados folyamatban a cívis város mészáros-hentes céhes társaságba tömörült családjai, és a kolbászt nagypiacokon, országos vásárokon árusító polgárasszonyok sokasága.

A debreceni páros kolbász igazi cívis közösségi alkotás, évszázadokon át több változatában is újjászületve, mélyen beleágyazódva a város gazdasági és kulturális hagyományrendszerébe. Történetéből következően manapság már sokféle debreceni kapható, a szakemberek szerint még mindig a Debrecenben készített az igazi: nem puha, nem kemény, kellemesen lédús, paprikával és fokhagymával ízesített, nem száraz, nem zsíros, átmérője 30-34 milliméter, hossza 12 centi, a párokat kézzel alakítják ki.

Határozati szám: 37/2014 (01.29.)

Kategória: agrár- és élelmiszergazdaságKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.