Debreceni töltött káposzta

"A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. "A káposztás hús Magyarország címere" szólással és étellel kezdte ételeinek sorát már az 1662 előtti esztendőkben íródott csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve a Szakácsmesterségnek könyvecskéje is.”

Debreceni töltött káposzta hozzávalói a következők: sertéshús, füstölt szalonna, rizs, vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, csemege fűszerpaprika, savanyú káposzta levelek, savanyú káposzta apró. Ami megkülönbözteti a többi töltött káposzta recepttől, az a savanyú káposzta, ami egyaránt a töltelék átfogására, illetve az apró savanyú káposzta az edény réteges kitöltésére szolgál.

A debreceni töltött káposzta több évszázados történelmével méltán megérdemli, hogy értéktári felvételt nyerjen. Tipikusan, a magyar konyhára jellemző, mai napig is ismert és elkészített fogás emlékeztet minket arra, hogy érdemes visszatérni gyökereinkhez és a modernitás mellett meg kell őriznünk gasztronómiai értékeinket is.

Határozati szám: 38/2014 (01.29.)

Kategória: agrár- és élelmiszergazdaságKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.