Déri Múzeum

A debreceni Déri Múzeum a vidék egyik legjelentősebb és legösszetettebb gyűjteményi egységekkel rendelkező múzeuma. Hírnevét mindenekelőtt azoknak a kvalitásos gyűjteményeknek köszönheti, melyek 1902-es alapítása óta létesültek.

A múzeum igen jelentős helytörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, melynek alapjait az alapító Löfkovits Arthur adományán túl az 1910-20-as években olyan kiváló egyéniségek vetették meg, mint Zoltai Lajos, Ecsedi István, majd Sőregi János. A szűkebb értelemben vett, helytörténeti gyűjtőkörű múzeumok sorából azonban igen hamar kiemelkedett, s a vidék legjelentősebb múzeumává vált. Az 1920-as években került ugyanis gyűjteményébe az az egész világból származó kultúrtörténeti kollekció, melyet Déri Frigyes műgyűjtő, bécsi selyemgyáros gyűjtött össze és ajánlott fel a magyar államnak és Debrecen városának. Déri ókori kultúrákat magába foglaló gyűjteménye, egyedülálló kelet- és közép ázsiai anyaga, fegyvergyűjteménye, európai festészeti kollekciója, a Nemzeti Múzeum után második legjelentősebb numizmatikai gyűjteménye 1930 óta látható abban az épületben, melyet ugyancsak Déri Frigyesnek köszönhetünk.

A Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján készült, korának egyik legkorszerűbb múzeumépülete azóta Debrecen egyik szimbólumává vált. Déri Frigyes példáját követve a múzeumi gyűjteményeket további adományok gazdagították. Testvéröccse, Déri György ezredes a Kárpát–medence egészéből összegyűjtött néprajzi–népművészeti kollekcióját – mely komplex viseletekből, viseletkiegészítő darabokból, textíliákból, bútorokból, kerámiákból, ón- és üvegtárgyakból, pásztorművészeti anyagból áll – az 1930-as évek végén ajánlotta fel Debrecen városának létrehozva ezáltal az ország második legjelentősebb néprajzi gyűjteményét.

Az adományok sorát gazdagította az 1980-as évek elején Szomolányi Elemér egyedi ritkaságokat és különleges értékeket magába foglaló képző- és iparművészeti gyűjteménye is. Számos hagyaték gazdagította a múzeum irodalmi anyagát is, melynek eredményeként itt találjuk a vidék legjelentősebb irodalomtörténeti kollekcióját is.

A Déri Múzeum igazi vonzerejét Munkácsy Mihály Krisztus Trilógiája adja. A Déri Frigyes hagyatékkal Debrecenbe kerülő Ecce Homo festmény mellett a múzeumépület Munkácsy Termében 1995 óta látható a trilógia másik két darabja, azaz a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota is.

Határozati szám: 20/2014 (01.29.)

Kategória: kulturális örökségKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.