Diószegi Sámuel Botanikus Kert

A Diószegi Sámuel iskolai botanikus kert, országos ismertségű védett természeti objektum, olyan 31 éves történetiséggel bíró kert, amely egyedisége és tudományos értéke révén eddig is és várhatóan ezután is méltóképpen járul hozzá az iskola, lakóhelyünk, megyénk és az egész ország sikeréhez, elismertségéhez.

Magas minőségű iskolai környezetkultúra kifejezőjeként jelentős hatással van az itt dolgozó felnőtt és az itt tanuló diákközösségre egyaránt. Hazánkban középfokú intézmények tulajdonában hasonló gazdagságú élőgyűjtemény nincs. A gyűjtemény nyilvántartása, tudományos feldolgozása mintaértékű. A kert gyűjteményes anyaga jeltáblázott, az irányított ismeretterjesztés sok egyéb módszerével találkozhat az ide látogató. Botanikus kertünk, értékes fás taxonjai révén igen előkelő helyet foglal el a hazai botanikus kertek rangsorában.

Nem csak a nyilvántartott gyűjtemény gazdagsága jelent értéket, hanem a kertkultúrához szervesen hozzátartozó fenntartás és gyűjteménykezelés magas színvonala is. Mint iskola mellett létesült botanikus kertnek a génmegőrzésben, a tudományos kutatásban és a természettudományos ismeretterjesztésben meglévő feladatai mellett fontos a szerepvállalása az oktatásban és a közművelődésben is.

A botanikai pedagógia, amit csak „botpedagógiának” nevezünk lényeges szerepet tölt be a biológiai tudás tapasztalati úton való megszerzésében, élő szemléltetőanyag biztosításában.

Határozati szám: 65/2014 (08.24.)

Kategória: épített természeti környezet; természeti környezetKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.