Halasy Gyula olimpiai bajnok életműve

Halasy Gyula olimpiai bajnok magyar sportlövő. Kisvárdán született 1891. július 19-én és 1970. december 20-án hunyt el Budapesten.

Ifjúságát Debrecenhez közeli családi birtokukon töltötte. Itt a birtokon már 6 évesen vadászott, célba lőtt. Az évek során a fegyverek mesteri kezelője, a lövészet megszállottja lett. A II. világháború után a sportlövészet válogatott edzéseit vezette. Bécsben szerzett jogi doktorátust és kereskedelmi diplomát. Az első világháború alatt frontkatonaként szolgált, egy közelében felrobban gránát hatására nyolc hónapra megbénult. Sportolókéntkorabeli szokásoknak megfelelőentöbb sportágban is tevékenykedett (vívás, lovaglás, műkorcsolyázás).

Az 1920-as évek elején ismerkedett meg az agyaggalamb-lövészettel, a Magyar Galamblövő Egyesület versenyzője lett. Első nagy nemzetközi versenyén, az 1924-es párizsi olimpiai játékok agyaggalamb-lövész versenyén szétlövésben nyert aranyérmet a finn versenyző ellen, ezzel a nyári olimpiai játékok történetében ő nyerte a 12. magyar aranyérmet és az első magyar sportlövő olimpiai aranyérmet. Később Krúdy Gyula így jellemezte Halasyt: „Ő a legnyugodtabb ember”. Ugyanezen az olimpián a csapattal a hatodik helyez szerezte meg.

Pályafutása során 1932-ben élőgalamb-lövészetben, 1936-ban pedig agyaggalamb-lövészetben nyert csapat-világbajnokságot. Egyéniben ugyanezeken a világbajnokságokon második (agyaggalamb), illetve harmadik (élőgalamb) helyet szerzett. 1937-ben vb 4. volt. 1936-ban kétszeres Európa-bajnok volt (egyéni és csapat). 70 éves koráig versenyzett.

Aktív pályafutásának befejezése után csapatának edzőjeként tevékenykedett. A sportlövészet elméletével is tudományos alapossággal foglalkozott, számos szakcikke jelent meg a témakörben. Az 1950-es évektől haláláig a magyar sportlövő-válogatott szaktanácsadójaként tevékenykedett, majd a sporthivatal szakfelügyelője volt. Özvegyének halála után a családja a Magyar Olimpiai Bizottságnak adományozta az olimpiai aranyérmet és a hozzá tartozó diplomát.

Nyughelye Budapesten a Farkasréti temetőben van.

Díjai:

♦ harmadik osztályú Vaskorona-rend a hadi díszítménnyel és a kardokkal

♦ harmadik osztályú Katonai Érdemkereszt a hadi díszítménnyel és a kardokkal

♦ Katonai Érdemkereszt szalagján a kardokkal

♦ Ezüst Katonai Érdemérem

♦ Bronz Katonai Érdemérem

♦ Károly-csapatkereszt

Emlékezete:

♦ Halasy Gyula emlékverseny

♦ Halasy Gyula utca Kisvárdán

 

Határozati szám: 72/2015 (10.07.)

Kategória: sportKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.