Kis-Tóth Sándor tornászolimpikon életműve

A Békéscsabán született tornász szüleivel gyermekkorában Debrecenbe költözött (1942) és ismerkedett meg a tornasportág alapjaival. A legjobb kezekben gyorsan fejlődött és ért el az ifjúsági bajnokságokon dobogós helyezéseket a tehetséges versenyző.

Felnőtt korban már a legeredményesebb tornászok között találjuk. Négyszer nyert aranyérmet és bajnokként állt az eredményjelző dobogó legmagasabb fokán. Tizenegyszer nyert országos szerenkénti, illetve összetett bajnokságot. Nemzeti válogatottként huszonnégyszer öltötte magára a nemzetiszínű mezt.

1965-ben a Főiskolai Világbajnokságon tagja volt a negyedik helyezést elért nemzeti válogatottnak. 1966-ban a Tornász Világbajnokságon a 13. helyezést elért magyar csapatnak volt a tagja. Kiemelkedő teljesítménye volt 1968-ban a Mexikóban megrendezett olimpiai bajnokságon elért 13. helyezése, a nemzeti válogatott csapat tagjaként. Elvégezte a Testnevelési Főiskola testnevelő tanári, és a torna szakedző szakát. Az Újpesti Dózsa tornászainak edzője volt 1976 – 1986 között.

Később az Országos Rendőr Főkapitányság Oktatási és Kiképző Központjának testnevelő tanáraként tevékenykedett nyugdíjazásáig.

Határozati szám: 89/2016 (10.11.)

Kategória: sportKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.