A Tímárház- Kézművesek Háza alkotógárdájának debreceni kézműves hagyományt átörökítő munkája

A Tímárház- Kézművesek Háza alkotógárdájának debreceni kézműves hagyományt átörökítő munkája

Az 1970-ben történt városrendezési átalakítások után sikerült megmenteni, a mai Nagy Gál István utcán található, 1900-as évek elején épült Tímárházat, mely városunk egyetlen - a hajdan nagy múltú debreceni tímármesterség relikviáit őrző - ipartörténeti emléke.  Az épületet a város önkormányzata a Kézműves Kamarával együttműködve felújíttatta. 2005. január 1-től Debrecen Város Önkormányzata a Debreceni Művelődési Központot bízta meg, hogy az intézményhálózat részeként működtesse a Tímárházat.

Mai funkciói közül kiemelkedik:

a város és a tájegység kézműves hagyományainak megismertetése az itt élő gyerekekkel és fiatalokkal, illetve az érdeklődőkkel. Kiállítások, játszóházak, táborok, bemutatók, tanfolyamok az évkör hagyományos ünnepeihez kapcsolódó programok szervezése.

♦ a Debrecenben élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó alkotók munkáinak bemutatása, népszerűsítése.

♦ a Tímárházban kialakított tímártörténeti állandó kiállítás gondozása, korszerűsítése, a helyi tímártörténeti dokumentumok gyűjtése, feldolgozása.

Látványműhelyeinek (szappanfőző, hímző, fazekas, sajtkészítő, bőrműves, szűrrátétes, csipkeverő, nemezkészítő) folyamatos működtetése

♦ az itt működő kézműves, hagyományápoló közösségek szakmai - működési feltételeinek gondozása, munkájának megismertetése, bemutatása.

♦ a határainkon túl élő magyarság kézműves hagyományainak, népművészeti értékeinek bemutatása.

az Európai - kiemelten a testvérvárosok - népek hagyományápoló  tevékenységének megismertetése.

♦ végül, de nem utolsó sorban felnőttképzés keretén belül képzések, tanfolyamok szervezése és lebonyolítása hagyományőrző kézműves mesterségek témájában

A népművészeti hagyományok újraélesztésének és ápolásának, illetőleg a népi iparművészet elsajátításának és művelésének fontos alkotóműhelye a Tímárház.

Elsősorban a debreceni de ezen túlmenően szűkebb régiónk ma is aktívan működő népi kézműves alkotógárdáját, annak művészeti tevékenységét összefogó, bemutató, megismertető, átörökítő intézmény.

 

Határozati szám: 45/2014 (03.06.)

Kategória: kulturális örökségKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.