Zöld korona

DEBRECEN ZÖLD KORONÁJA A NAGYERDŐ

(NAGYERDŐ HETE, 2020)

A Debreceni Nagyerdő meghatározó fontosságú a cívis város minden lakója számára. Miért? A település tüdeje, a kikapcsolódás, a pihenés, a sportolás helyszíne, történelmi identitásának alapvető alkotó eleme. A nemzeti kultúránkban a Nagyerdő éppúgy kiemelkedő érték, debreceni ikon, mint a Nagytemplom vagy a Kálvinista Róma elnevezés.

A Debreceni Nagyerdőt 81 évvel ezelőtt, 1939. október 10-én nyilvánították védetté, az országban elsőként, a magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be. A természet és a környezet védelme, az egészséges életmód, az emberi élet és az élővilág harmonikus együttélésnek védelme napjainkban egyre nagyobb teret nyer.

A ránk zúduló információözönben meg kell tanulnunk tudatosan válogatni, kiválasztani azokat az információkat és pártolni a kezdeményezéseket, amelyek bolygónk és életünk védelmét szolgálják. Meg kell tanulnunk újra együtt élni a természettel, különösen az erdővel, érintetlenül hagyva, segítve annak önmagát megújító képességét.

Ezért, ismerni, szeretni és tisztelni kell az erdőt. Miért? Az emberiség kialakulásának kb. hétmillió éves története során, ideje 99,99 %-át természetes környezetben töltötte, így elmondhatjuk, hogy alkalmazkodott a természethez. Manapság a Föld népességének több mint a fele városban él és egyre több időt tölt a digitális világban, elszakadva a valóságtól. Emiatt még nagyobb szükségük van a természetes környezetre, így az erdőre is. Sok mindent le lehet tölteni az internetről, de az erdők-, a fák illatát, a levelek érintését azt nem lehet. Ahhoz ki kell mozdulni, személyesen kell megismerni a környezetünket, így az erdőt is.

Debrecen, a cívis város szerencsés, természeti örökségének meghatározó értékeiként veszik körül csodás erdők, puszták – közöttük is kiemelkedően a Hortobágy és a Nagyerdő.

Védjük és éljük a Nagyerdőt, a Nagyerdő Hete kezdeményezés a város lakóinak és az erdőnek az (újra) közelebb kerülését célozza.

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.