Dr. Chománé Németh Orsolya Katalin

Dr. Chománé Németh Orsolya Katalin

A gyöngyök már egészen kislány kora óta elvarázsolták, nagyon szeretett mindig is gyöngyöt fűzni. A népi gyöngyékszerekkel azonban csak néhány éve, egy kézműves vásárban találkozott először, ahol annyira beleszeretett egy ukrán azsúros gyöngygallérba, hogy azonnal megvette és rögtön neki is állt kikutatni, hogyan tudna maga is hasonlót készíteni.

Az alapokat a modern és népi gyöngyfűzés alapjait leíró gyöngyös szakkönyvekből és a népviseletekkel foglalkozó, és az ezek fontos részét képező gyöngyékszerekről is részletes leírást adó néprajzi szakirodalomból, illetve múzeumi darabok tanulmányozása segítségével tanulta meg. Később a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület székházában tartott gyöngyös szakkörbe is bekapcsolódott és több olyan népi gyöngyfűző oktatáson is részt vett országszerte, melyek jól kiegészítették és elmélyítették a korábban összegyűjtött ismereteket.

Eleinte főleg a néptáncos kislánya, a család és a barátok, ismerősök számára készített kisebb gyöngygallérokat, illetve kalárisokat, azonban egy kedves népi iparművész ismerős bíztatására 2016 végén már megpróbálkozott a zsűriztetéssel is, ahol első alkalommal rögtön „mester remek” minősítést kapott egyik munkája. A kezdeti sikereken felbuzdulva elhatározta, hogy szeretne komolyabban is foglalkozni a népi gyöngyékszerek készítésével és tavaly, 2019-ben, az első zsűriztetés után kitűzött célt elérve „népi ékszerkészítő népi iparművész” címet kapott.

A népi ékszerek készítése során célja a minél autentikusabb, a népi hagyományokat leghűbben követő gyöngyékszerek készítése, melyek elválaszthatatlan kiegészítői hazánk gyönyörű népviseleteinek és akár hagyományőrzők, akár néptáncosok viselik őket, bárhol, akár színpadon is megállják a helyüket. Számos kalárisa, gyöngygallérja szerepelt már különböző néptánc versenyek és színházi előadások, illetve a „Felszállott a páva” című népi tehetségkutató műsor fellépőin is.

Ugyanakkor készít nem csak teljesen hagyományos szín és motívumvilágú ékszereket is, mert fontosnak tartja, hogy ne csak egy viszonylag szűk réteg számára legyenek elérhetőek és hordhatóak azok a különleges gyöngyékszerek, melyeket a kárpát-medencei népi kultúra teremtett és őrzött meg számunkra hosszú évszázadokon keresztül, hanem ma is hordható, akár a hétköznapokban is viselhető, a fiatalok által is szerethető darabok is készüljenek a hagyományos minták mai ízléshez igazított tovább örökítésével.

Az utóbbi két évben több kiállításon is szerepeltek az általa készített népi gyöngyékszerek, köztük a 2019-es és 2020-as „Virágzó Népművészet” kiállításokon, a 2019-es „Kösöntyű” pályázat kiállításán és a 2020-as „Alkotó Karantén” kiállításon a Tímárházban, illetve beválogatták munkáit 2020-ban az Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás észak-alföldi regionális tárlatára is.

2018 óta a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és 2020 óta a Cívis Hagyományőrző Népművészeti Egyesület tagja. 2020 szeptemberétől a Tímárház „Kaláris” gyöngyfűző szakkörének vezetője.Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.