Lugossy György, fazekas mester

Lugossy György, fazekas mester

A DMK/ Tímárház- Kézművesek Háza alkotó gárdájának tagja.

Családjában senki sem foglalkozott korábban fazekassággal, sem más kézműves tevékenységgel, ám kézügyességére és a kézműves technikák iránti fogékonyságára már gyermekkorában fény derült.

A pályaválasztás ilyen módon nem volt kétséges. Hódmezővásárhelyen, a Magyar- Bolgár- Vietnami Ipari Szakmunkásképző Intézetben kezdte meg tanulmányait, gyakorlati idejét pedig a  Hódmezővásárhelyi Agyag és Szilikátipari Szövetkezetnél töltötte.

Három évig tanulta a mesterség alapjait – korongozás, égetés, díszítés – Imre Ernő fazekasmestertől. A megszerzett ismereteket, tapasztalatokat az iskolán kívül is próbálta fejleszteni, bővíteni. Erre minden lehetősége meg volt, mert ez idő tájt hetven fazekas élt a városban. S mindegyik fazekasmester rendkívül magas szinten művelte a szakmáját. Az ő műhelyeikben tanult meg, az erre legalkalmasabb technikák elsajátításával, a – mára már elfeledett – cserépkályha, kemence és kandalló készítést.

A mester bizonyítvány megszerzése után Karcagon, az Agyagipari Szövetkezetben állt munkába, ahol beletanult a tömegtermelésbe és az egyedi gyártásba is. Ezek az esztendők későbbi élete szempontjából meghatározóak lettek. Itt találkozott Sz. Nagy Istvánnal, a Népművészet Mesterével. Ő mutatta meg neki a fazekas szakma igazi rejtelmet, annak azt a csodálatos világát, amit ma is csak kevesen ismernek. Megtanította azokat a fogásokat, amelyeket a könyvekből, az iskolában sohasem lehet elsajátítani.

Ebben az időben elsősorban karcagi és tiszafüredi kerámiákat készített, illetve az egészen más eljárással készülő feketekerámiát gyártott. Tanuló évei kezdetétől folyamatosan vett részt pályázatokon, versenyeken, ahol munkái elismeréseként nívós díjakban részesült, s teszi ma is. Az igazán egyedi, különleges alkotásait mindig zsűrizteti, egy részük alkotói védelem alatt is áll.

Jelenleg Debrecenben, a Tímárház bemutatóműhelyében tart foglalkozásokat, bemutatókat, nyári táborokat. Kizárólag használati edényeket gyárt, elsősorban sütő-főző edényeket. Speciális mázzal vonja be ezeket az edényeket, az egészségre káros anyagokat nem használ.

Munkái egyedi formájukról, színvilágukról könnyen felismerhetők. Megrendelésre bármilyen formát, bármilyen típusú edényt, kemencét elő tud állítani. Pályafutása mostani szakaszában, a debreceni kerámia készítés hagyományait szeretné a munkáival tovább vinni.

Szavai szerint: „A fazekasmesterség olyan, hogy ezt a munkát csak szeretettel lehet végezni. Nehéz, és szerteágazó tudást igényel ez a szakma, de a mai napig örömömet lelem benne. Ez a szeretet és öröm hatja át minden egyes munkámat, legyen szó kemencékről, vagy a mindennapi használatra szánt sütő-főző edényekről, esetleg ajándéktárgyakról.Tőlem minden vásárló a fazekasmesterség, a régi kézművesek egyedi megoldásait, sajátos technológiával készült termékeit kapja, a mesterségbeli tudás legmagasabb szintjén, a beléjük égetett alkotás örömével együtt.

Elérhetőségek:

Telefon: 20/459-4400, Tímárház- Kézművesek Háza 52/321- 260
E-mail: lugossygyorgy@gmail.com
Facebook: Lugossy György kerámia
Honlap: lugossykeramia.iwk.huKérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.